Fuzuli Sempozyumu (19-20 Haziran 2009)
Bağış Yapın
Fuzuli Sempozyumu (19-20 Haziran 2009)
Bu içerik 19 Mayıs 2017 12:35 tarihinde eklendi ve 5.667 kez okundu
Fuzuli Sempozyumu (19-20 Haziran 2009)
Paylaş
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Sempozyum Arşivini İndirmek için tıklayın!

Açılış Konuşması

Sayın Kültür Bakanlığı temsilcisi

Çankaya Belediyesinin başkan yardımcısı ve Başkan Vekili,

Komşu ülkelerden birçok zorluklarla aramıza katılan değerli bilim adamları

Konuklarımız

Hepiniz toplantımıza hoş geldiniz.

Konumuz Fuzuli. 16.yy da yaşamış klasik edebiyatımızın en ucundaki direklerinden bir tanesidir. Fuzuli birçok ülkenin özüyle de Türk dünyasının ortak bir değeridir. Fuzuli Arapça-Farçça yazmıştır şiirlerini. Ama onun güçlü şiirlerinin özünde özgür ve özgün düşünce vardır. Onun inanç dünyasının içinde sarsılmaz bir bağ vardır. Bu bağ Ehlibet dünyasının ve İmam Hüseyinin direnç yolunun insanlığa taşınmasından başka bir şey değildir.

Bu kadar bilim adamının yanında benim Fuzuli’yi anlatmamın bir anlamı olamaz. Sözü onlara bırakmak kanımca en doğru olanıdır. O halde neden Fuzuli Sempozyumu?

Hüseyin Gazi Kurumları olan Vakfımız, derneğimiz ve yayımladığımız Yol dergisi bilimsel çalışmaları her zaman ilke edinmiştir.

2000 Yılında Alevi Bektaşi Edebiyatı, 2003 Yılında Türkiye’de ilk kez Şah İsmail Hatai Sempozumunu, 2005 yılında Nesimi Sempozyumu 2006 yılında Anadolu’da Ocaklar ve Dedelik Kurumun, 2009 yılında da Fuzuli Sempozyumunu düzenlemektedir. Fuzuli’nin Hüseyin Gazi’ye yakınlığı tıpkı Şah İsmail Hatai, Nesimi gibidir. Çünkü Alevi Bektaşi Edebiyatında 7 Ulu Ozan olarak bilinen kişilerden birisidir. O’nun Kerbela Olayını anlatan Hakikati Süheda adlı eserinde Alevi Bektaşilerin inanç dünyası çok oylumlu işlenmiştir. Alevi-Bektaşilerce 7 Ulu Ozan olarak kabul gören diğer ozanlar şöyledir. Yemini, Virani, Nesimi, Fuzuli, Şah Hatai, Pir Sultan Abdal, Kul Himmettir.

Fuzuli’nin başka bir özelliği de Azerbaycan, Irak, İran, Suriye, Anadolu Türkiyesi’ nin ve aynı coğrafyada yaşayan halkların kardeşliğinin pekişmesine, kültürlerin ortak değerlere sağladığı katkı bizim için önem arz etmektedir.  Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Nahcivan’dan katılan bilim insanları bunu kanıtlamaktadır zaten.

Bu anlamda, bizim tüm bu sempozyumlarımızın yapılmasına katkı sağlayan başta TC. Kültür ve Turizm Bakanlığının dünden bu güne tüm yetkililerine ve bu yıl yapılan Fuzuli Sempozyumuna ev sahipliği de yapan Çankaya Belediyesi’nin değerli Başkanı Sayın Bülent Tanık ve yakın çalışma arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum. Fuzuli Sempozyumunun düzenlenmesinde yakın dernek arkadaşlarımdan Av. Ali YILDIRIM, Cemal Mutluer, Sabrı Yılmaz, Sevgi Öz, Köksal Yıldırım, Abidin Güç’e ve Samah Ekibimize, Dr. Hayrettin İvgin’e, Dr. Nail Tan’a, Piri Er’e, Erhan İvgin’e  ve her yerden zorluklarla aramıza katılan  bilim emekçilerine  ve katıldığınız için sizlere  teşekkür ediyorum.

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Paylaş
DİĞER SEMPOZYUMLAR