Hakkımızda
Vakfımız 2001 yılında Ankara’da 19 kişiden oluşan bir mütevelli heyeti tarafından kurulmuştur.
Tarihin çeşitli kaynaklarına göre Seyyid Hüseyin Gazi 900’lü yılların sonu 1000’li yılların başında Ankara’ya gelmiş o dönem Bizans toprakları olan ve Ankara kalesi ’de Bizans’ın en güçlü kalesi iken Bizanslılarla savaşıp şehit düşmüş bir ehlibeyt evladıdır.
Bektaşiliğin temel kaynaklarından olan Hacı Bektâş Velî Velâyetnâmesi açık bir şekilde hem Çorum Alaca hem Ankara Mamak’ta bulunan Hüseyin Gazi Tekkesi’nin kendilerince kullanıldığını, kutsandığını ve kutsal bir yer olarak anıldığını belirtmektedir.
Araştırmacı George Jacob bize şu bilgiyi vererek Hüseyin Gazi’nin yerini ve kimliğini kesin olarak belirlemektedir. “Battal Gazi’nin babası Hüseyin Gazi’dir. Hüseyin Gazi’nin mezarı ise Angora (Ankara) Hüseyin Gazi Köyü’ndedir” der.
Evliya Çelebi’nin 1648 yılında Ankara’ya gelerek türbeyi ziyaret ettiği ve Yasin okuduğu seyahatnamesinde yer alıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine bakıldığında Seyyid Hüseyin Gâzi, Battal Gâzi’nin babasıdır. Evliya Çelebi’ye göre Seyyid Hüseyin Gazi, İmam Hüseyin evlâdından ve sâdât-ı kirâmdan olup Anadolu’nun fethi sırasında şehit düşmüştür. Seyyid Hüseyin Gazi dest-i küffârda dîn-i mübîn uğruna çarpışarak İslam devletine hizmet etmiştir. Rivayete göre Abbasi Halifesi Hârûn Reşîd (786-809) devrinde Bizans orduları ile çarpışarak cihat etmiştir. Seyyid Hüseyin Gâzi’nin Battalnâme’de soyunun şu şecere ile Hz. Muhammed’e ulaştırıldığı görülmektedir:
1. Hz. Muhammed Mustafa
2. Hz. Fâtıma
3. Hz. İmam Ali
4. Hz. İmam Hüseyin
5. Hz. İmam Zeynel Âbidin
6. Zeydü’l-Envâr
7. Hüseyinü’l-Ekber
8. Yahya el-Erdeşir
9. Muhammedü’l-Erdeşir
10. Aliyyü’l-Medenî
11. Seyyid Rebî
12. Seyyid Ali
13. Seyyid Hüseyin Gâzi.
Hüseyin Gazi Dergâhı tarihte 300 yıl boyunca hem okul işlevi görmüş hem de insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamıştır. Hüseyin Gazi Dergâhı diğer Bektaşi Dergâhları gibi birkaç kez kapatılmış olup, bir süre sonra yeniden açılmıştır. 1378 yılında tamir gördüğü kayıtlarda ve bugün Hüseyin Gazi türbesinin girişinde yazılan bir kitabeden anlaşılmaktadır.
Vakfımızın kuruluş amaçlarından ilki Ankara Mamak’ta Hüseyin Gazi mahallesinde bulunan 1236 rakımlı Hüseyin Gazi dağının tepesindeki Hüseyin Gazi Türbe, Dergâh, cem evi yerleşkesini yaşatmak, türbeye gelen ziyaretçilere rehberlik etmek, kurban kesimi ve pişirilen aşları dağıtmaktır. Ayrıca Alevi-Bektaşi yoluna ve erkanına sahip çıkmak, yaşatmak, yaymaktır. Bu bağlamda her hafta cem erkanı yapmak, panel, seminer ve çeşitli etkinlikler düzenlemektir.
Vakfımız Alevi Vakıflar Federasyonu kurucu üyesi olup 12 bileşen vakıftan biridir. Federasyonumuzun Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde göstermiş olduğu faaliyetlere, yarışmalara, burslara destek vererek bu çalışmaların içerisinde faaliyet göstermeye devam etmektedir.
Hüseyin Gazi Dergahı, kış aylarında eşsiz manzarası ile tabloluk görüntüler ortaya çıkartıyor, Ankara için açık hava seyir terası vazifesi gören ve yüzlerce kuşa, canlıya ev sahipliği Dergahımıza mutlaka sizleri de bekliyoruz.
HÜSEYİN GAZİ KÜLTÜR VE SANAT VAKFI
Başkanı
Av.ALİ TİMURTAŞ ÖZMEN (Dede)